ATRACTII


Muzeul de arta Ion Irimescu

Situat pe strada Mihai Eminescu, nr. 2, municipiul Fălticeni. Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea este un impresionant monument arhitectural, construit în stilul arhitecturii eclectice. Funcţionează în clădirea vechii Prefecturi începând cu anul 1974. A devenit instituţie independenţa în anul 1991, până atunci funcţionând că secţie a Muzeului Orăşenesc Fălticeni. Înfiinţat cu ajutorului Maestrului Ion Irimescu, care şi-a donat colecţia municipiului Fălticeni. În prezent, instituţia adposteste cea mai mare colecţie de autor din ţară. Este structurat pe zece încăperi în care se pot admira: expoziţia permanentă - cele mai reuşite creaţii ale sculptorului Ion Irimescu, peste 300 de sculpturi şi aproximativ 500 de desene: portrete, compoziţii. Proiecte de monument, realizate în tehnică ronde-bosse sau altoreliefuri, în gips, lemn, teracotă, marmoră, bronz sau plastilină, lucrări de grafică. Pe lângă cele menţionate se pot admira şi operele unor artişti locali.

Muzeul apelor Mihai Bacescu

Situat pe strada Beldiceanu, nr.8, municipiul Fălticeni. Înfiinţat în anul 1982 cu ajutorul academicianului Mihai Băcescu. Este structurat după cum urmează: două săli rememorează aspecte ale primului muzeu al municipiului - arheologie, istorie, arme vechi, etnografie, carte veche, numismatică şi fotografii. Secţiunea dedicată cercetatorilior - Emil Racoviţă, Grigore Antipa, Paul Bujor şi Ion Boreca - prezintă contribuţia ştiinţei româneşti în domeniul hidrobiologiei. Alte două săli prezintă peste 700 de exponate donate de către Academicianul Mihai Băcescu. Acvariile - sunt împărţite în 13 bazine, însumând 11.000 l de apă, aici pot fi admirate: specii de peşti indigeni, exotici, broaşte ţestoase, scoici şi răci. Adăposteşte exponate de o rară valoare şi unicitate, dintrea acestea amintim: un glob geografic realizat de profesorul de geografie I. Neculai, unic în lume, prin faptul că redă la scară, alături de relieful uscatului, configuraţia reliefului subacvatic. Trăsurică - executată de Leon Camnino, pe parcursul a 35 de ani, folosindu-se doar de briceag. Trăsurică a fost expusă în anul 1937 la expoziţia universală de la Paris.

Casa memoriala Mihail Sadoveanu

Situată pe stradă Ion Creangă, nr. 68, municipiul Fălticeni. A fost inaugurată în anul 1987. Construită după planurile marelui scriitor în anul 1908. Mihail Sadoveanu a locuit în această casă între anii 1909 - 1918. Vizitatorului îi sunt înfăţişate documente, cărţi, fotografii şi obiecte personale ale scriitorului. O treime din opera prozatorului a fost realizată în această locaţie - "Povestiri de seară" şi "Genoveva din Brabant" (1910), "Apă morţilor" (1911), "Un instigator" şi "Bordeienii"(1912), "Privelişti dobrogene" (1914), "Neamul soimarestilor" (1915), "44 de zile în Bulgaria"(1916) şi, în sfârşit, "File însângerate" (1917). În semn de omagiu, în luna noiembrie a fiecărui an, se organizaeaza "Zilele Sadoveanu".

Lacurile Falticeni

Situate pe valea Somuzului Mare (afluent al Siretului), în apropiere de oraşul Fălticeni, primul lac fiind chiar în oraş. Primul lac din amonte de Fălticeni se poate accesa de pe DN 2, iar restul lacurilor de pe drumul judeţean 209A, către Pocoleni. Acumularea Somuz (ultimul lac în amonte) este greu accesibil, se poate ajunge la ea de pe DN 2, către Groapă Vlădichii (pe drum comunal) şi urmând valea în aval, către lacuri. Reprezintă singura arie antropică pentru protecţia păsărilor din judeţul Suceava. Ocupă o suprafaţă de 659,8 ha. Sunt înconjurate de terenuri agricole, dar şi de păşuni, fâneţe şi livezi. Importante locuri de popas pentru păsările migratoare, adăpostind regulat peste 20.000 de păsări de apă migratoare. Întâlnim aici rate, pescăruşi, stârci, iar pe lacurile de lângă şi în amonte de localităţile Pocoleni şi Podeni cuibăresc specii precum eretele de stuf, buhaiul de baltă, stârcul pitic etc. Este unul dintre foarte puţinele locuri din interiorul ţării unde în unii ani cuibăreşte chira mică. De asemenea, în ultimele ierni, lacurile Fălticeni au găzduit un grup de lebede.